Behandeling
Praktijk Dubelaar biedt zorg aan volwassenen met licht tot matige psychische klachten binnen de Basis GGZ. Omdat elk mens een eigen verhaal en een persoonlijke vraag heeft, is maatwerk in therapie noodzakelijk. Hoewel ik bij voorkeur intuïtief werk, fundeer ik mijn behandelingen op evidence-based richtlijnen. Om tot de meest doeltreffende en passende mix te komen, maak ik gebruik van technieken uit verschillende behandelmethoden zoals: cognitieve gedragstherapie (CGT), motiverende gespreksvoering, schematherapie (SFT), eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) en affectfobietherapie (AFT).
Met welke klachten kunt u bij de praktijk terecht?
Trauma en ingrijpende gebeurtenissen
Wanneer je ingrijpende gebeurtenissen ervaart of lang geleden hebt ervaren, kan dat (onbewust) veel ruimte innemen in je dagelijkse leven. De herinnering komt bijvoorbeeld continu terug terwijl je dat niet wilt, je kan het niet loslaten, je hebt nachtmerries en bent prikkelbaar of merkt dat je continu ‘aan’ staat. Het kan ook zijn dat je hebt geleerd de herinnering of het onderwerp te vermijden, wat bewust dan wel onbewust veel energie kost.
Bevalling/kraamtijd
Tijdens de kwetsbare periode van zwanger willen worden, zwanger zijn, bevalling en kraamtijd kunnen ingrijpende gebeurtenissen een grote impact hebben op je mentale gezondheid. Bijvoorbeeld (de dreiging van of angst voor) verlies, medische handelingen of een traumatische bevalling.
Angstklachten
Angst is nuttig wanneer het ons een signaal geeft voor gevaar. Als het gevaar geweken is, maar de angst blijft, kan dat ons leven flink belemmeren en minder plezier maken. Soms ontstaat er ook angst voor de angst. Bijvoorbeeld bij paniekaanvallen of angst voor een bepaald onderwerp (specifieke fobie), angst om ziek te worden of te zijn (ziekteangst) of voor sociale interacties (sociale angst).
Problemen met gevoelens
Het kan zijn dat je moeite ervaart met het voelen of uiten van je emoties. Als dat het geval is, heb je vaak ook moeite met keuzes maken, dichtbij anderen durven te zijn of grenzen te stellen en voor jezelf op te komen. Hier helpt ons gevoel ons namelijk bij. Het kan zijn dat je (onbewust) bang bent geraakt voor jouw eigen gevoel. Wanneer je als gevolg daarvan je gevoelens wegstopt, kan je last krijgen van spanning, vermoeidheid of lichamelijke klachten.
Het kan ook zijn dat gevoelens je juist overspoelen en jij het lastig vindt ze te hanteren. Het voelt alsof jouw emoties van 0 naar 100 gaan en je er geen controle over ervaart. Je hebt last van woedeuitbarstingen of oplopende paniek (je explodeert of implodeert).
Middelengebruik
Wanneer het drinken van alcohol, blowen of shoppen een functie krijgt, bijvoorbeeld vluchten, verdoven of ontspannen, dan kan het soms moeilijk worden om er mee te minderen of te stoppen. Het is misschien geen ernstige verslaving, maar je merkt bijvoorbeeld wel dat je slechter slaapt, je je somber voelt of angstiger bent geworden. Soms weet je wel dat jouw middelengebruik ongezond is, maar lukt het ondanks meerdere pogingen niet om echt een blijvende verandering te maken. Het kan ook zijn dat je twijfelt of jouw middelengebruik een probleem is en je dat zou willen onderzoeken. Dit kan ook voor gedrag het geval zijn, bijvoorbeeld shoppen of gamen.
Belemmerende herhalende patronen
Onze blinde vlekken kunnen we zelf niet zien. Maar je merkt misschien wel op dat je anders wilt reageren in een bepaalde situatie, maar het je niet lukt. Of je blijft je (faal)angstig voelen, terwijl je rationeel wel weet dat dit niet hoeft. Mogelijk maak je dezelfde denkfouten, omdat je dat waarschijnlijk vroeger zo hebt aangeleerd (gekregen). Vaak hebben we zelf niet door hoeveel last we hebben van onderliggende aangeleerde gedachte- of gedragspatronen.
Negatief zelfbeeld
Er is altijd die stem in je hoofd die zegt dat iets beter kan of dat je je niet zo moet aanstellen. Je denkt dat je niet goed genoeg bent en bent bang voor kritiek. Dit kan het lastig maken om dingen te doen en je doelen te bereiken, en kan ook invloed hebben op hoe je relaties met anderen zijn. Soms ben je je wel bewust van die negatieve stem, en neig je tot overcompenseren: de ander pleasen, heel hard werken of er altijd goed uit moeten zien.
Diagnostiek
Soms is het nuttig om psychodiagnostisch onderzoek te doen, voorafgaande of tijdens de behandeling. Dit onderzoek kan helpen om een beter begrip te krijgen van de aard, ernst en complexiteit van de problemen, wat kan helpen bij het bepalen van de juiste behandelaanpak of een eventuele doorverwijzing.
Wanneer niet?
Als uw klachten ernstig of complex zijn is een kleinschalige praktijk niet geschikt. Dit betekent dat ik geen behandeling kan bieden wanneer er sprake is van ernstige verslaving, psychotische toestandsbeelden, ernstige eetstoornissen, ernstige persoonlijkheidsstoornissen, crisisgevoeligheid of suicidaliteit. De huisarts kan u verwijzen naar de specialistische GGZ waar multidisciplinaire zorg beschikbaar is. Ook wanneer u verwacht regelmatig hulp buiten de afspraken om nodig te hebben, kunt u zich beter melden bij een GGZ-instelling.
Toch crisis of spoed?
Mocht er toch crisis zijn tijdens een lopende behandeling buiten de bereikbaarheidsuren, neem dan contact op met de huisartsenpost of het centrale noodnummer van de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam: 020-523 54 33.
![](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/65aeee2f9ad43547c8fca6ec/eb35342f-bbaa-43ab-a35e-27b8d2dd5c84/Brouwersgracht+2.jpg)